Presentation & Studio Visit by Jeroen Strijbos and Rob Van Rijswijk

Presentation & Studio Visit by Jeroen Strijbos and Rob Van Rijswijk (sound artists)

I was inspired by their work Walk With Me, because beautiful to experience environment with soundscape and music.

You don’t know the result upfront, but a process becomes clear afterwards

Music in context

Write music in space, more than in time

Engage audience into performance, let them see what the artist does

Walkscapes: every area represents a musical element

Pre-composed (not in time but space) made interactive with public, or space 🙂

Compose something for Noorderplantsoen?

Tips from Rob & Jeroen:

Website HKU

Collaborating

Limitations could be good

For automatic music generation system: use velocity for example, to make it more human (+ note-lengths)

Velocity per note / chord

More chords pieces, not every chord random

With randomness how ‘busy’ the notes are

Note length / length of motif

Effects

Report from Strijbos & Van Rijswijk:

Kayleigh presenteert haar werk wat ze gemaakt heeft in MAX msp. Een zelfgenererende patch die muziek maakt waarbij tempo en toonsoort ingegeven kunnen worden. Het is duidelijk dat Kayleigh programmeer skills heeft, want zo’n patch maak je niet 123 als je nog niet zo lang met MAX bezig bent. Interessante onwikkelpunten zouden kunnen zijn: -De klank van de output die gegenereerd wordt is mede bepalend hoe je de gegenereerde muziek beoordeeld. Deze heeft een bepaalde esthetiek. Een onderzoek naar andere klanken of deze te finetunen kan verassende resultaten opleveren. -De ouput zou nog meer gehumanised kunnen worden. Doordat er geen expressie in het noten materiaal meegegeven wordt is de output computerachtig. Interessant is om te kijken hoe je de output expressie zou kunnen geven. Dit kan door de velocity van de noten random te gaan moduleren. (funktie “drunk”) Daardoor ontstaat er meer natuurlijke variatie. Daarnaast zou ook de timing een menselijkere feel kunnen krijgen door deze te moduleren. Nu is alles hard geqantiseerd op een grid. -Helemaal interessant wordt het als je dit niet random doet, maar gaat koppelen aan muzikale regels. Wanneer wordt de hele dynamiek zachter, wanneer harder. Als je daar mee aan de slag gaat kun je kunstmatige intelligentie toepassen om dit zo aan te sturen dat het natuurlijk aanvoelt. Op dat moment ben je ineens op hoog niveau in MAX en met AI bezig wat misschien te ambitieus is of niet praktisch voor zo’n opdracht, maar die kwaliteiten heeft Kayleigh zeker in huis.

One thought on “Presentation & Studio Visit by Jeroen Strijbos and Rob Van Rijswijk”

Leave a Reply